Heb je even

een momentje?

Het is belangrijk.

Waar let je op bij borstonderzoek?

Borsten ontwikkelen zich een leven lang. Op je twintigste zien ze er anders uit en voelen ze anders dan op je vijftigste.  Borstzelfonderzoek is een goede manier om je borsten te leren kennen. Als je zo nu en dan zelf je borsten onderzoekt, raak je vertrouwd met je borsten en merk je veranderingen sneller op.

Ongewoon knobbeltje in de borst of een bult op de borst

Deukjes, kuiltjes of putjes in de huid. Verharding van de borst

De huid van de borst ziet er afwijkend uit, als een soort sinaasappelhuid.

Veranderingen van de tepel met verschijnselen als roodheid, schilfertjes of eczeem

Vocht uit de tepel (bloederig, waterig, melkachtig of groenig van kleur)

Zelf je borsten onderzoeken? Dat doe je zo

Regelmatig zelf je borsten onderzoeken duurt maar 5 minuten en kan helpen om vroegtijdige afwijkingen op te sporen – of om je gerust te stellen. Zo doe je het!

Stap 1. Op welk moment?

Je kunt je borsten het best onderzoeken door te kijken én te voelen. Doe je borstzelfonderzoek ongeveer een week na je menstruatie. Vlak voor de menstruatie kun je namelijk wat zwelling of knobbeltjes voelen die na de menstruatie vanzelf verdwijnen. Als je niet meer menstrueert (na de overgang), maakt het niet uit op welk moment je je borsten onderzoekt.

Stap 2. Kijk naar je borsten

Start altijd bij het observeren van je borsten in de spiegel. Zijn er veranderingen zichtbaar? Let vooral op:

De vorm van je borsten: een vervorming, een zichtbare massa of een opvallende verandering van de ene borst tegenover de andere.
De huid: een sinaasappelhuid, verandering van kleur, kuiltjesvorming, kloofjes, wondjes, een opvallend zichtbare ader, een intrekking van de huid.
De tepel: een indeuking, opvallende verandering van vorm, kleur, schilfering, zwelling of een lekkende tepel.

Stap 3. Voel aan je borsten

Hef je rechterarm en betast je borst met de drie middelste vingers van je linkerhand. Begin aan de buitenkant van je borst en ga beetje bij beetje meer naar het midden in cirkelvormige bewegingen. Doe hetzelfde aan de andere borst.
Focus op de volledige borst: let vooral op het gedeelte tussen de borst en de oksel. Onderzoek ook je oksel en hou rekening met verdikkingen of verhardingen.
Eindig bij de tepel: druk er zachtjes op. Als je iets abnormaals voelt of als de tepel vocht verliest, ga dan onmiddellijk naar de dokter.
Als het zelfonderzoek niet zo vlot gaat, gebruik dan wat bodycrème of massage-olie, of ga simpelweg onder de douche staan. Dat maakt het contact met de huid iets eenvoudiger.

Stap 4. Wanneer naar de dokter?

Voel je tijdens het zelfonderzoek een knobbeltje in je borst, of merk je een ander abnormaal symptoom op? Panikeer dan niet meteen, want niet elk knobbeltje is gevaarlijk. Borsten zijn immers knobbelig van structuur. Toch is het belangrijk om bij twijfel contact op te nemen met je huisarts. Geen enkele arts zal het je kwalijk nemen als je hem raadpleegt voor onderzoek omdat je ongerust bent. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek, zal de dokter je geruststellen of tot verdere (specifieke) onderzoeken overgaan, zoals een echo- of mammografie.

Lingeriestyling.

Lingerie moet niet gewoon goed zijn,

ze moet perfect zitten.

Lingerie Styling is méér dan gewoon een setje passen en kopen.
Maak nu een afspraak of kom gewoon langs en ervaar zelf het verschil!

 

Mammacare.

Erkende speciaalzaak voor vrouwen die geconfronteerd zijn met borstkanker.

Ben je op zoek naar de beste oplossing die past bij jouw lichaam en levensstijl? Samen zoeken wij naar de oplossing die het beste bij je past. Met de uitgebreide collectie borstprothese, prothese bh's, prothese bikini's en prothese badpakken laten wij je weer stralen.